1911 Firearm Addicts banner

Celowniki Bomar

7.2K views 25 replies 16 participants last post by  wrmiller  
#1 ·
Zakopane Bomary są wciąż fajne, a to, że to prawdziwy Bomar, jest jeszcze fajniejsze. Coraz trudniej znaleźć oryginalny celownik. Kopie są dobre, a czasem nawet lepsze, ale prawdziwa okazja w suwaku Colt👍👍

Attachments

#3 ·

Słabe zdjęcie, ale żebro Bomar na budowie Colt Cassavant bullseye z 1918 roku, ponad 40 lat temu. Zamierzam to później zbadać, ale wierzę, że żebro i jego tuleja lufy to jedyne elementy, które nie są oryginalne. Nie jestem pewien, czy widać to na tym zdjęciu, ale przerobiłem młotek retro, żeby nigdy nie zostać ugryzionym przez ugryzienie młotka, zostałem otwarty, a moje ręce mają wiele blizn po pracy. Mogę pracować ze zmobilizowanym palcem, ale wkręć tę pajęczynę kciuka i to czyste piekło, próbując coś zrobić.

#10 ·
LOL Wciąż mam jeden NIB gdzieś w jednym z sejfów. Trzymam go od 25 lat. Przypomina mi to, że muszę go znaleźć i użyć w budowie! 😁

#11 ·
Niesamowite!!!!

• Like
Reactions: A45GUNNER
#16 ·
Moje dwa ulubione Colty, w tym mój EDC, noszą je. Miałem też wiele kopii na Baerach i kilku innych pistoletach. Nie wiem, które jest "lepsze", ale mój EDC przeszedł dość ciężkie użytkowanie w ciągu ostatnich 18+ miesięcy, a zużycie wykończenia to wszystko, co różni się na celownikach.

Nie wybrałbym regulowanych celowników do mojego pistoletu do noszenia, gdybym nie mieszkał w mojej dokładnej sytuacji. Ma sens, że byłyby bardziej podatne na uszkodzenia niż większość stałych celowników, ale jak dotąd sprawdziły się bardzo dobrze i nie wiedziałem, czego naprawdę się spodziewać, ponieważ nigdy nie nosiłem 1911 z regulowanymi celownikami. Teraz, kiedy mam, lubię je bardziej niż kiedykolwiek.

#17 · (Edited)
Buried Bomars are still cool, and that it’s a real Bomar is even cooler. Getting more and more difficult to find the original sight. The copies are good, and maybe even better sometimes, but the real deal in a Colt slide👍👍
Love It!! My dad would be so glad to hear this!! The real Bo-Mar Sights still exist and we do have some of those last produced sights. Unfortunately after my Father and Brother‘s passing we chose to shut Bo-Mar down. Mary still is surviving and can correct any misinformation out there about our company! Unfortunately most of the history out there is coming from copycat competitors who I remember meeting several years ago at shot shows etc who were actually hurting our business. Especially internationally with unprotected rights of small business owners.
From Kim Korzeniewski Butterfield
Bo-Mar daughter and once involved in manufacturing and later assisting with informative marketing

#18 ·
Love It!! Mój tata byłby bardzo zadowolony, słysząc to!! Prawdziwe Bo-Mar Sights wciąż istnieją i mamy niektóre z tych ostatnio wyprodukowanych celowników. Niestety po śmierci mojego Ojca i Brata zdecydowaliśmy się zamknąć Bo-Mar. Mary wciąż żyje i może poprawić wszelkie błędne informacje na temat naszej firmy! Niestety większość historii pochodzi od konkurentów naśladowców, których pamiętam, że spotkałem kilka lat temu na pokazach strzeleckich itp., którzy tak naprawdę szkodzili naszej działalności. Zwłaszcza na arenie międzynarodowej z niechronionymi prawami właścicieli małych firm.
Od Kim Korzeniewski Butterfield
Córka Bo-Mar i kiedyś zaangażowana w produkcję, a później pomagająca w informacyjnym marketingu
Wiadomość prywatna wysłana

#19 ·
To jest całkowicie zakopany BoMar
Brak widocznego jaskółczego ogona
Zostało to zbudowane podczas pracy w warsztacie w stanie Nowy Jork i byłem uczony przez
Gumpy GS, ale wspaniałego faceta.
Jak całkowicie zakopać DT
Został zbudowany w 1985 roku dla nowego naboju 10 mm przed Delta Elites.
Zamontowałem w nim również lufę 40 S&W, z której strzelałem w dywizji SS przez kilka lat.

Była to zamek 38 super, w którym nieznacznie otworzyliśmy czoło zamka dla naboju 10 mm.
Magazynki zostały ściśnięte magazynkami colt 45.
Pamiętam, jak bardzo się ucieszyłem kilka lat później, kiedy Colt wypuścił DE i fabryczne magazynki 10 mm!

#20 ·
Zakopane Bomary są wciąż fajne, a to, że to prawdziwy Bomar, jest jeszcze fajniejsze. Coraz trudniej znaleźć oryginalny celownik. Kopie są dobre, a czasem nawet lepsze, ale prawdziwa okazja w suwaku Colt👍👍
1) Czy mogę zasugerować kliknięcie "pełny obraz" podczas publikowania zdjęcia

2) Tak, mój Mastergrade serii 70 miał BoMar. Były powszechne w latach 70. i 80. Sprawiło, że pokochałem dwa odcienie.

#24 · (Edited)
Image
Stara żebro z 1918 roku (wszystko Colt, z wyjątkiem chwytów, które zmieniłem i repliki młotka, który zrobiłem, żeby nigdy mnie nie gryzł) zbudowane dla bullseye przez Cassavanta z Nowego Jorku dawno temu. Dorastałem 30 mil od niego, ale nie interesowałem się pistoletami i tak naprawdę nie mogłem mieć jednego, zanim opuściłem to szaleństwo. Mój ojciec przyjechał w odwiedziny i wymienił mi to na swojego 29, którego mi dał, ponieważ ponownie uruchamiali zawody 44. Podoba mi się ta wymiana, wezmę Blackhawk zamiast 29 każdego dnia, a ty lub broń nie zostanie pobita ciężkimi ładunkami. Linebaugh to wymyślił.

#26 ·
Dopóki całkowicie nie przeszedłem na optykę, Bomar był jedynym celownikiem, jaki miałbym na 1911 (z wyłączeniem GC). Nadal strzelałbym i nosił pistolet z celownikiem Bomar, gdyby moje oczy mi na to pozwalały.

Miałem kilka oryginalnych Bomarów, które zajmowały miejsce w jednej z moich szuflad z częściami, kiedy ktoś tu o nie zapytał. Wysłałem oba do niego i mam nadzieję, że dobrze je wykorzystuje.