1911 Firearm Addicts banner

Celowniki punktowe Gold Dot

1 reading
4.4K views 41 replies 26 participants last post by  Squidsix  
#1 ·
Być może coś przeoczyłem, jaka jest zaleta złotej (mosiężnej) kropki na muszce używanej przez DW w ich TCP i ECP 1911 Commanders? Jedyną rzeczą, o której mogę pomyśleć, jest to, że może być trwalsza niż inne typy i nie wyblaknie po wielu latach. Nie widzę złotej kropki tak dobrze jak światłowodu lub pierścienia optycznego wokół celownika nocnego. Czy powinienem ją wymienić czy się do niej przyzwyczaić?

#2 ·
Przez lata miałem kilka mosiężnych i jedną złotą szczerbinkę. Kiedyś ich nie lubiłem, ponieważ moje oczy wolno je dostrzegały i były okropne w słabym świetle.
Z jakiegoś powodu podobają mi się bardziej teraz, a mój Colt Wiley Clapp ma mosiężną szczerbinkę. Nadal nie widzę ich dobrze w słabym świetle, ale czuję się na tyle komfortowo, że w zasadzie mogę "strzelać z biodra", z braku lepszego określenia, i mogę żyć z mosiężną szczerbinką.
Z pewnością dobrze sprawdzają się w pełnym świetle dziennym!

#3 ·
Na zewnątrz w świetle dziennym, złoty celownik z koralikiem to rzeczywiście wspaniała rzecz.
Włókno światłowodowe jest prawdopodobnie lepsze, ale porównywalnie delikatne. Również ohydne.
Złoty koralik działa jako czarny celownik w słabym świetle. Ale jak powiedział Wheely powyżej, w końcu nie będzie ci na tym zależało i tak nie oddasz długiego strzału w ciemności dla "obrony".
Złoty koralik wytrzymuje wiecznie i zawsze będzie bardziej elegancką opcją, w porównaniu do zasadniczo wszystkiego innego.

#4 ·
Uwielbiam celowniki z złotą koralikową muszką! Są czystą klasą i było dla mnie interesujące, gdy usłyszałem, jak wielu mówiło, że trudno je zobaczyć. Nigdy nie miałem z tym problemu, ale potem zdałem sobie sprawę, że osoby mające problemy strzelały w pomieszczeniach. Strzelam na zewnątrz, chyba że zabijam coś z okna i do tego używam karabinu.

Kilka razy, gdy moja broń wyszła w obronie, nigdy bym nie zauważył, czy muszka w ogóle tam była. Kiedy używałem mojego pistoletu do kojotów na duże odległości, byłem bardzo wdzięczny za odpowiednie celowniki. Celowniki światłowodowe są wspaniałe, ale w ogóle nie mają klasy i mogą się zepsuć. Tryt na muszce ma sens, przypuszczam. To, co naprawdę mnie powaliło, to trytowy pierścień światłowodowy. Wow. To wyskakuje jak szalone i chociaż nie ma stylu złotej koraliki, jest bardzo, bardzo przydatne. Uważam również, że celowniki z "białą kulką" są również bardzo łatwe w użyciu.

#5 ·
Nie sądziłem, że spodoba mi się mosiężna szczerbinka w moim TCP, kiedy po raz pierwszy go kupiłem. Z czasem bardzo ją polubiłem w większości okoliczności.

• Like
Reactions: wheelyfun44
#13 ·
  • Like
Reactions: Squidsix
#12 ·
Cóż, nie obchodziło mnie to, dopóki Me Precious nie wkroczyła w moje życie. Przyglądałem się mosiężnym koralikom, ale one matowieją. Shotty's, które mam, zanim wyjdę, czyszczę je. Złoto robi wrażenie w słabym świetle na strzelnicy w pomieszczeniu, zwłaszcza jeśli źródło światła znajduje się za nim.

Naturalne światło z okna.

#15 · (Edited)
Myślę, że złoto jest używane w takim samym stopniu lub nawet bardziej ze względu na to, że jest cennym materiałem, niż ze względu na funkcjonalność. Jestem pewien, że różnica w kolorze między jasnożółtym mosiądzem a złotem nie będzie tak duża. Ale mosiądz po prostu nie ma prestiżu ani statusu, jaki ma złoto. Myślę, że to podąża za tą samą logiką, co używanie mamuta do chwytów. Osobiście nie widzę żadnej logiki w używaniu tego materiału. W większości przypadków ładny kawałek drewna wygląda o wiele lepiej niż jakikolwiek kawałek mamuta. Ale nie o to chodzi w używaniu mamuta. Chodzi o to, że ma być rzadki, a więc drogi. To bardziej kwestia statusu niż funkcjonalności. Z tego powodu nigdy nie miałbym zestawu polerowanych chwytów z mamuta lub drewna. Chwyt nazywa się chwytem z jakiegoś powodu. Ma pomóc w trzymaniu i utrzymaniu chwytu na pistolecie. Szachownica lub stippling pomagają w tym o wiele lepiej. Ale to także powód, dla którego polerowane chwyty mają tendencję do znajdowania się na pistoletach do grillowania lub elementach kominkowych, a nie na funkcjonalnej broni palnej.

#18 ·
Myślę, że złoto jest używane w takim samym stopniu lub nawet bardziej ze względu na to, że jest cennym materiałem, niż ze względu na funkcjonalność. Jestem pewien, że różnica kolorów między jasnym żółtym mosiądzem a złotem nie będzie tak duża. Ale mosiądz po prostu nie ma prestiżu ani statusu, jaki ma złoto. Myślę, że to ta sama logika, co używanie mamuta do chwytów. Osobiście nie widzę żadnej logiki w używaniu tego materiału. W większości przypadków ładny kawałek drewna wygląda o wiele lepiej niż jakikolwiek kawałek mamuta. Ale nie o to chodzi w używaniu mamuta. Chodzi o to, że ma być rzadki, a więc drogi. To bardziej kwestia statusu niż funkcjonalności. Zresztą nigdy nie miałbym zestawu polerowanych chwytów z mamuta lub drewna. Chwyt nazywa się chwytem z jakiegoś powodu. Ma pomóc w trzymaniu i utrzymaniu chwytu na pistolecie. Szachownica lub stippling pomagają w tym o wiele lepiej. Ale to także powód, dla którego polerowane chwyty mają tendencję do znajdowania się na broniach do grillowania lub elementach kominkowych niż na broni palnej.
I piękne jest to, że dostajemy funkcję i "prestiż"! Chociaż prawdą jest, że chwyt z czymś do trzymania jest dość funkcjonalny, to jednocześnie gładka broń nigdy nie wypadła mi z rąk. Zgadzam się, że drewno wygląda lepiej i wygląda lepiej w kratkę. Nie wszyscy się z tym zgadzają, a niektórzy uważają, że mamut z najdziwniejszymi kolorami jest atrakcyjny. Wolałbym trochę wzorzystego cocobolo lub orzecha włoskiego.

Logika złotej kulki na czymś "wyszukanym" ma moim zdaniem dużo sensu. Są cenne i funkcjonalne. Muszę powiedzieć, że celowniki z koralikami w modelach DW, o których mówi OP, są trochę głupie. Zdecydowanie nie chciałbym takiego celownika z przodu na TCP lub ECP. Na moim NHC Hi-Power są świetne! Na moim DW A2 byłyby nie na miejscu.

#16 ·
Złota kulka na szczerbince jest łatwa do uchwycenia. Działają. Jeśli nie ma wystarczająco światła, aby ją zobaczyć, użyj boku zamka jako celownika.

Mimo to, w tym przypadku musisz być pewien, w co rzucasz ołowiem.

Muszę wspomnieć, że przeszedłem przez świecące w ciemności szczerbinki, wszystkie czarne szczerbinki, a następnie złotą kropkę/kulę z przodu. Wybierz złoto...

#20 ·
Miałem złotą kropkę na moim ECP i byłem mocno przekonany, że celownik nocny sprawdziłby się o wiele lepiej. Zamówiłem jeden z Novaka i wysłali mi NightFission, tak mi się wydaje, i powiedzieli, że może wymagać trochę dopasowania. Szlifuję i szlifuję go od kilku tygodni i być może będę musiał z powrotem założyć złotą kropkę. Dodatkowo, złota kropka na Dan Wesson ECP była koszmarem do usunięcia, gorszym niż jakikolwiek, jaki kiedykolwiek robiłem.

#22 ·
Chociaż wiedziałem o celownikach z koralikami ze złota, nigdy żadnego nie próbowałem. To znaczy do czasu, gdy w zeszłym roku nabyłem mój NHC Classic commander. Pokazał mi, że złoty koralik z przodu działa dla mnie świetnie. Jestem w trakcie wymiany celowników nocnych w kilku moich 1911 na złoty koralik.

Zgadzam się, że celowniki nocne z kolorowymi pierścieniami lepiej się prezentują. Są również szersze niż wolę.

I tak, złote koraliki z przodu też świetnie wyglądają! :cool:

#26 ·
To nie będzie nic nowego dla was, weterani, ale na waszych mosiężnych koralikach użyjcie dobrego, starego Brasso, aby łatwo je wypolerować i nałożyć odrobinę bezbarwnego lakieru do paznokci na wypolerowaną kopułę. Utrzymuje się przez długi czas, jest tanie i łatwe do zrobienia.

Nie zastępuje złotej koraliki, ale czy ceniliście ostatnio złoto?

#29 ·
Wysłałbym ci 50 z nich, ale koszt ich wysyłki jest wyższy niż koszt ich kupna.
Złoty drut też by zadziałał, i mógłbyś po prostu uderzyć w to miejsce pochodnią i wcisnąć złoto w dziurę, a ono by się od razu stopiło. Zapewne byłoby to o wiele lepsze dopasowanie, ale nie byłoby tak łatwe do uformowania jak moje.

#31 ·
Wysłałbym ci 50 z nich, ale koszt ich wysłania jest wyższy niż koszt ich kupna.
Złoty drut też by zadziałał, a ty mógłbyś po prostu uderzyć w to miejsce pochodnią i wcisnąć złoto w dziurę, a ono by się od razu stopiło. Z pewnością byłoby to o wiele lepsze dopasowanie, ale nie byłoby tak łatwe do uformowania jak moje.
😂 Teraz Różowe Złoto Lub Cyrkonia.....Nie zapomnij o kształcie 🧡. 😂😂😂 Chyba uruchomiłeś moje wewnętrzne "Tanie"
... Czy Bill Wilson nie zaczynał w tylnej części sklepu jubilerskiego?

#30 ·
Powiem, że złoto i mosiądz nie wydają mi się równe. Mosiądz matowieje i szybciej się tępi i wydaje się nie tak jasny, nawet gdy jest czysty. Złoto wydaje się jaśniejsze i dobrze się poleruje. Jeśli jest to szczerbinka w kształcie kopuły, uważam, że jest to również lepsze, ponieważ płaska odbija światło głównie prosto z powrotem i jest najbardziej odblaskowa z idealnego obrazu celowniczego, podczas gdy kopulasta i wypolerowana szczerbinka, w każdym razie dla mnie, jest łatwiej odbierana z niedoskonałych obrazów celowniczych.

#32 ·
Miałem mosiężne szczerbinki, złote szczerbinki i różne czarne lub trytowe szczerbinki.

Dla mnie najlepszą i najszybszą do noszenia lub broni służbowej jest trytowa szczerbinka Ameriglo lub Trijicon z dużym pomarańczowym polimerowym pierścieniem wokół niej. Łatwa do uchwycenia w każdym świetle, a szczerbinka po prostu tak wyraźnie się wyróżnia. Nie tak delikatna jak zwykłe szczerbinki światłowodowe i znacznie jaśniejsza niż złote lub mosiężne koraliki.

Jednak złote lub mosiężne szczerbinki nigdy nie wymagają wymiany, więc lubię mieć złotą szczerbinkę na pistoletach, które mam głównie jako przedmioty kolekcjonerskie. Obecnie jest to tylko jeden pistolet, ale jeśli kiedykolwiek zamówiłbym kolejną niestandardową konstrukcję, prawdopodobnie zdecydowałbym się na złoty koralik.

Powiem, że złoto i mosiądz nie wydają mi się równoważne. Mosiądz matowieje i szybciej się tępi i wydaje się nie tak jasny, nawet gdy jest czysty. Złoto wydaje się jaśniejsze i dobrze się poleruje. Jeśli jest to koralik w kształcie kopuły, uważam, że jest to również lepsze, ponieważ płaski odbija światło głównie prosto do tyłu i jest najbardziej odblaskowy z idealnego obrazu celowniczego, podczas gdy koralik w kształcie kopuły i wypolerowany, w każdym razie dla mnie, jest łatwiej odbierany z niedoskonałych obrazów celowniczych.
Stary, czy próbowałeś Amerglo Lumi-Green? Poważnie, spróbuj, to czary. Miałem czerwono-pomarańczowy, który mnie zawiódł*, Lumi-green jest niesamowity.

*Potrzebuję okularów do czytania, więc muszę mieć szczerbinkę, która naprawdę się wyróżnia, jeśli ich nie noszę.

#35 ·
Mosiądz może i będzie matowieć... ZŁOTO nigdy tego nie robi. Uwielbiam jego wygląd i funkcjonalność w ciągu dnia. Stąd złota kulka na moim konkursowym Wilsonie. Ale do poważnego pistoletu obronnego, jak mój EDC Ed Brown Kobra Carry, wolę przednią szczerbinkę trytową HD. Światłowody są moim zdaniem brzydkie i delikatne. :ROFLMAO: