Slide hang up

Discussion in '1911 Gunsmithing' started by farnorth, Feb 3, 2019.

  1. farnorth

    farnorth Member

    70
    Dec 24, 2018
    After a range trip, field stripped and cleaned the pistol. Upon function check, the slide would hang up to the rear when ridden slowly. When trigger is pressed to rear, no problem.

    Zero issues prior to this, possible I never noticed thumbing it before hand as well.

    This is a new to me pistol. Yes, I know I should have changed the recoil spring before sending hundreds of rounds down the tube.. Could that be the issue? Problem with disconnect?

    There is also some finish wear on the full length guide down on one side length wise.

    Any help would be greatly appreciated.
     
  2. BennyAdeline

    BennyAdeline Official Hi-Point Brand Representative

    640
    Nov 26, 2018

  3. stlgecko

    stlgecko Gecko Lives Matter

    May 24, 2014
    Sounds like the disconnecter.
     
    Mike Meints likes this.
  4. farnorth

    farnorth Member

    70
    Dec 24, 2018
    Sti 2011 9mm. If I don't get home to late from travel for work tomorrow Ill update with pics.
     
  5. farnorth

    farnorth Member

    70
    Dec 24, 2018
    Never encountered this problem with DW, sig or kimbers.

    Disconnector seems to depress easily and pops back up as well.

    What is the best remedy for a troublesome disconnector?
     
  6. farnorth

    farnorth Member

    70
    Dec 24, 2018
    Swapped out the spring for a 12 lb one and replaced the firing pin spring as well to boot. I know sti recommends a 10 lb, but all I had on hand was the 12 lb.

    No more slide hang up, just some resistance when hitting the disconnect.

    Have some 10 lb springs on order, but will probably run some rounds down the pipe at the range and am hopeful.
     

You need 3 posts to add links to your posts! This is used to prevent spam.

Verification:
Draft saved Draft deleted