1911 Firearm Addicts banner

Which gun do you think will make the best USPSA competition pistol?

Laugo Alien vs. Atlas Artemis vs. Staccato XL

3 reading
20K views 73 replies 47 participants last post by  Sundevil827  
#1 ·
W bitwie o niekompensowane pistolety do zawodów, kto zwycięży??? Chociaż jestem nowy w strzelaniu i strzelaniu sportowym, nie jestem zwolennikiem półśrodków. Mój pierwszy pistolet, zakupiony w październiku 2022 roku, to Nighthawk Custom Chairman. Ale w miarę jak rosła moja obsesja na punkcie tego sportu, znalazłem się w świecie podwójnych magazynków i rozpoczęły się moje poszukiwania „właściwego” pistoletu.

Teraz, jak wielu z was, którzy są mądrzejsi ode mnie, już wie, jest zbyt wiele właściwych pistoletów, a właściwy pistolet jest często zastępowany przez najnowszą kochankę. Kupiłem Staccato XL z zamiarem rywalizacji w USPSA i zakochałem się. Pistolet jest celny, przewidywalny i świetnie się z niego strzela. Wystrzeliłem z niego około 2000 nabojów bez żadnych awarii i z dużą ilością uśmiechów. Moje grupy nadal się zwężają, czego można się spodziewać po oswojeniu, a moje losowania są bardziej spójne. Spust jest wspaniały, ściana wyraźnie zdefiniowana, a reset dobry (nie świetny, ale dobry). Moją jedyną skargą jest to, że ktoś z małymi dłońmi, jak ja, ma trudności z chwytem i jeszcze trudniej jest sięgnąć do zwalniacza magazynka.

Ale… będąc kimś, kto nie potrafi zostawić tego w spokoju, postanowiłem złożyć zamówienie na Atlasa, który według wszystkich relacji znacznie podnosi wszystkie pozytywne cechy XL, dodając swój udział dodatkowych pozytywów. Zamawianie od Atlasa było wspaniałe, a oni podnoszą wspaniałą obsługę klienta Nighthawk o kilka stopni wyżej dzięki bardzo spersonalizowanym interakcjom i poradom. Spodziewam się, że mój Artemis przewyższy XL o lata świetlne, częściowo dzięki spersonalizowanemu dopasowaniu, w tym krótkiemu, super lekkiego płaskiemu spustowi, lepszym uchwytom i wymianie podpórki kciuka zatrzymania suwaka.

Więc… gdzie pasuje Alien??? Cóż, nigdy cierpliwy, czekam na przybycie Arty'ego i co wszyscy robimy, gdy mamy czas?? Czytamy recenzje i oglądamy filmy oczywiście!! Jako geek byłem zafascynowany innowacjami wprowadzonymi przez Alien i z pomocą mojego ulubionego pomocnika (krzyczę do Delray Shooting Center na Florydzie) udało mi się zdobyć jeden.

Cały ten wstęp prowadzi mnie do tych pytań…

1. Jak wypadają te 3 niekompensowane, dobrze wykonane pistolety?

2. Co każdy z nich robi dobrze?

3. Gdzie w mojej rotacji siedzi każdy i w jakiej specjalności każdy z nich sprawdza się najlepiej?

Nie mam jeszcze odpowiedzi, ponieważ nie strzelałem jeszcze z 2 z 3 pistoletów, ale mam kilka wstępnych domysłów i chciałbym usłyszeć wasze. Planuję wrócić do tego posta z aktualizacjami, gdy spędzę z nimi czas i będę strzelał z nich obok siebie, ale oto moje przypuszczenia dla potomności.

1. Alien staje się moją Open pure race gun i zabójcą steel challenge.
2. Artemis wchodzi w rolę mojego głównego pistoletu USPSA limited optics.
3. XL zostaje powiązany z zabawką do strzelania i zapasowym dla Artemidy.

PODZIEL SIĘ ZE MNĄ SWOIMI MYŚLAMI.

#4 ·
Strzelam z STI combat master do limited USPSA, co jest po prostu naprawdę podrasowanym XL, bez optyki. Mam dłonie w rozmiarze 7,5, więc znam Twój ból z odblokowaniem i drugim bezpiecznikiem, ale stwierdziłem, że wytrenowało mnie to do lepszego resetu chwytu. Kilka miesięcy temu miałem okazję strzelać z Alien na zawodach i nie byłem pod wrażeniem. Nie dawał tego samego odczucia podczas podwójnych strzałów i nie zauważyłem różnicy w resetowaniu obrazu celownika z powodu niższego położenia lufy. Mam Chiappa rhino, z której strzelałem do ICF i ta niższa pozycja lufy jest zdecydowanie zauważalna, może po prostu oczekiwałem więcej. Nie mogę tak naprawdę mówić o Artemis. Mam nadzieję, że to pomoże.

#8 ·
Czy różnica między nimi (STI/Stacatto vs Atlas) jest aż tak duża?
Oni nawet nie są w tym samym sporcie, nie mówiąc już o tej samej lidze. Jakość wykonania Atlas jest o lata świetlne lepsza. Przeszedłem wiele rund porównując XL i P do Titan i Artemis. Titan i Artemis były blisko siebie, ale powrót do zera i brak podrzutu lufy był zauważalnie lepszy w Artemis. XL był lepszy niż P, ale nawet nie zbliżył się do Titana. JEDYNĄ przewagą Staccato/STI nad Atlasem jest cena, ale nawet wtedy wydają się one zwykłymi pistoletami produkcyjnymi, ale kosztują znacznie więcej.

#6 ·
1. Alien staje się moim Open pure race gun i zabójcą steel challenge.
Uważam, że nie nadaje się do Open. Po pierwsze, nie widziałem żadnego z kompensatorem i nie wiem, jak dobrze działanie z opóźnionym gazem poradziłoby sobie z przeładowaną amunicją Major.

Nie mogę wypowiadać się na temat różnych marek typów 2011, mój pistolet Limited to przed-Staccato STI Eagle i bardzo mi się podoba.
Z Twojej listy skłaniałbym się ku Atlasowi.

#7 ·
Iron Daddy,
Jedziesz drogą około 20 minut do Palm Beach Shooting Center i znajdujesz Dereka Janowiscz. Miał firmę z Shayem Akai o nazwie Millenium Custom. Jestem w panhandle i rozmawiałem z nimi niedawno, powiedzieli, że ma nowy warsztat i wkrótce zacznie ponownie budować broń do zawodów. Mam limitowaną broń, którą zbudował około 2010 roku i do dziś każdy, kto ją trzyma, zakochuje się w niej. Kupiłem ją z drugiej ręki od kogoś, kto wystrzelił z niej tysiące nabojów w Steel Challenge i USPSA. Jedyne, co wymaga aktualizacji, to tylna szczerbinka, ponieważ sprężyna regulacji wysokości straciła napięcie. Poza tym jest to oryginalna konstrukcja. Myślę, że warto byłoby tam pojechać i się z nim spotkać.
Powodzenia,
David West

#12 ·
W bitwie o niekompensowane pistolety do zawodów, kto zwycięży??? Chociaż jestem nowy w strzelaniu i strzelaniu zawodniczym, nie jestem zwolennikiem półśrodków. Mój pierwszy pistolet, zakupiony w październiku 2022 roku, to Nighthawk Custom Chairman. Ale w miarę jak rosła moja obsesja na punkcie tego sportu, znalazłem drogę do świata podwójnych magazynków i rozpoczęły się moje poszukiwania „właściwego” pistoletu.

Teraz, jak wielu z was, którzy są mądrzejsi ode mnie, już wie, jest zbyt wiele właściwych pistoletów, a właściwy pistolet jest często zastępowany przez najnowszą kochankę. Kupiłem Staccato XL z zamiarem rywalizacji w USPSA i zakochałem się. Pistolet jest celny, przewidywalny i świetnie się z niego strzela. Wystrzeliłem z niego około 2000 nabojów bez żadnych awarii i z mnóstwem uśmiechów. Moje grupy nadal się zwężały, czego można się spodziewać po oswojeniu, a moje losowania stały się bardziej spójne. Spust jest wspaniały, ściana wyraźnie zdefiniowana, a reset dobry (nie świetny, ale dobry). Moją jedyną skargą jest to, że ktoś z małymi dłońmi, jak ja, ma trudności z chwytem i jeszcze trudniej jest sięgnąć do zwalniacza magazynka.

Ale… będąc kimś, kto nie potrafi zostawić tego w spokoju, postanowiłem złożyć zamówienie na Atlasa, który według wszystkich relacji znacznie podnosi wszystkie pozytywne cechy XL, dodając swój udział dodatkowych pozytywów. Zamawianie z Atlasa było wspaniałe i podnoszą oni wspaniałą obsługę klienta Nighthawk o kilka stopni wyżej dzięki bardzo spersonalizowanym interakcjom i poradom. Spodziewam się, że mój Artemis przewyższy XL o lata świetlne, częściowo dzięki spersonalizowanemu dopasowaniu, w tym krótkiemu, super lekkiemu, płaskiemu spustowi, lepszym uchwytom i wymianie podpórki kciuka.

Więc… gdzie pasuje Alien??? Cóż, nigdy cierpliwy, czekam na przybycie Arty'ego i co wszyscy robimy, gdy mamy czas?? Czytamy recenzje i oglądamy filmy oczywiście!! Jako geek byłem zafascynowany innowacjami wprowadzonymi przez Alien i z pomocą mojego ulubionego pomocnika (krzyczę do Delray Shooting Center na Florydzie) udało mi się zdobyć jeden.

Cały ten wstęp prowadzi mnie do tych pytań…

3. Gdzie w mojej rotacji siedzi każdy z nich i w jakiej specjalności każdy z nich sprawdza się najlepiej?

Nie mam jeszcze odpowiedzi, ponieważ nie strzelałem jeszcze z 2 z 3 pistoletów, ale mam kilka wstępnych przypuszczeń i chciałbym usłyszeć twoje. Planuję wrócić do tego posta z aktualizacjami, gdy spędzę z nimi czas i będę strzelał obok siebie, ale oto moje przypuszczenia dla potomności.

1. Alien staje się moją Open pure race gun i zabójcą Steel Challenge.
3. XL jest powiązany z zabawką do strzelania i zapasowym dla Artemidy.

PROSZĘ PODZIEL SIĘ ZE MNĄ SWOIMI MYŚLAMI. View attachment 1180616
View attachment 1180617
View attachment 1180615
Z tych 3 atlas. Staccato po prostu nie wydają mi się dobrej jakości. Obcy tak naprawdę nie pasuje idealnie do żadnej dywizji w tej chwili.

#13 ·
Jeśli cena nie jest problemem, na pewno Atlas. Spójrz na to, co jest używane wśród twoich typów. I to jest próba wielkości jeden, ale brałem udział w zajęciach kilka lat temu z kimś, kto miał Alien i nie mógł ukończyć zajęć z powodu problemów z cyklem. To powiedziawszy, wszystkie wysokiej klasy pistolety mogą wymagać dotarcia, ale Atlas mniej w moim doświadczeniu.

#14 ·
Największym problemem z Alienem jest to, że jeśli strzelasz ponad 50-70 nabojów, będziesz potrzebować rękawic, a może nawet rękawic termicznych, aby kontynuować strzelanie. Tak się nagrzewa. Byłoby to najnowsze strzelanie z nich z dużą przewagą. Jeśli chodzi o różnicę w odczuciach między XL a Artemis, XL naprawdę nie jest tak daleko w tyle, włożyłem spusty Atlas i bezpieczniki kciukowe do moich Staccato i przeszedłem na chwyty Cheely. Atlas jest bez wątpienia lepszy. Ale nie o ogromne kwoty, jak twierdzą niektórzy. I jak dotąd mój XC jest najnowszy i najdelikatniejszy ze wszystkich, bardziej niż Erebus, i moja broń, po którą sięgam przez większość czasu. To jednak z kompensacją, więc inaczej. Rozumiem, że Atlas za kilka miesięcy wypuści broń z kompensacją i stałym blokiem celowniczym, którą zamówię.

#15 ·
Największym problemem z Alienem jest to, że jeśli strzelasz ponad 50-70 nabojów, będziesz potrzebować rękawic,
Jeśli chciałbyś zasponsorować Team Mediocre z Alienem, byłoby to strzelane na etapach IDPA z maksymalnie 18 nabojami i etapach USPSA z maksymalnie 32 nabojami. Sesje treningowe w dopasowaniach nie dłużej z przerwą pomiędzy. Nigdy nie zostałem poparzony przez P7, myślę, że byłbym w porządku z Alienem.

Ale zgadzam się, to w zasadzie przedmiot nowości, mądre pieniądze są na 2011 i CZ/TZ. Nie mogę wybrać marki, moja najnowsza broń meczowa ma 11 lat i działa dobrze, dziękuję.

#17 ·
Zacząłem od STI, a później przeszedłem na Atlasa. Miałem je oba w tym samym czasie. Dopasowanie, wykończenie i jakość są zdecydowanie wyższe w Atlasie i moim zdaniem warte swojej ceny. Zakończyłem nawet modyfikację mojego STI metalowym chwytem, spustem itp. i po wszystkich ulepszeniach równie dobrze mogłem po prostu wybrać Atlasa. Ostatecznie kosztowało to nieco mniej niż ulepszone STI/Staccato, ale znowu, Atlas to po prostu kompletny pakiet gotowy do użycia. Najważniejszą rzeczą dla mnie jest metalowy chwyt i faktura chwytu, więc zawsze biorę to pod uwagę przy każdym przyszłym zakupie.

#21 ·
Więc natknąłem się na kogoś, kto chciał pozbyć się obcego, jego żona powiedziała mu, że musi odejść. Użyłem go na otwartych zawodach stalowych, używając American Eagle 150gr fmj. 28-32 płyty na każdym etapie z 8 etapami. Działało bez problemów. Czyszczę go po każdym dniu na strzelnicy, więc może dlatego nigdy nie miałem z nim problemów. Nadal uważam, że mój STI combat master działa lepiej dla USPSA, ale obcy nie jest złym pistoletem (potrzebuję tylko tego retro suwaka). Największą skargą, jaką bym na to złożył, jest to, że magazynki mają ten haczyk, który dwa razy złapał moje palce (nie ćwiczyłem z nim wystarczająco). Kąt, pod jakim wchodzą magazynki, na początku również wydawał się niezręczny, w przeciwieństwie do mojego STI.

#25 ·
W bitwie pistoletów bez kompensacji, kto zwycięży??? Chociaż jestem nowy w strzelaniu i strzelaniu zawodniczym, nie jestem zwolennikiem półśrodków. Mój pierwszy pistolet, zakupiony w październiku 2022 roku, to Nighthawk Custom Chairman. Ale w miarę jak rosła moja obsesja na punkcie tego sportu, znalazłem drogę do świata podwójnych stosów i rozpoczęły się moje poszukiwania „właściwego” pistoletu.

Teraz, jak wielu z was, którzy są mądrzejsi ode mnie, już wie, jest zbyt wiele właściwych pistoletów, a właściwy pistolet jest często zastępowany przez najnowszą kochankę. Kupiłem Staccato XL z zamiarem rywalizacji w USPSA i zakochałem się. Pistolet jest celny, przewidywalny i świetnie się z niego strzela. Wystrzeliłem z niego około 2000 nabojów bez żadnych awarii i z dużą ilością uśmiechów. Moje grupy nadal się zwężały, czego można się spodziewać po oswojeniu, a moje losowania stały się bardziej spójne. Spust jest wspaniały, ściana wyraźnie zdefiniowana, a reset dobry (nie wspaniały, ale dobry). Moją jedyną skargą jest to, że ktoś z małymi dłońmi, jak ja, ma trudności z chwytem i jeszcze trudniej jest mu sięgnąć do zwalniacza magazynka.

Ale... będąc kimś, kto nie potrafi zostawić tego w spokoju, postanowiłem złożyć zamówienie na Atlasa, który według wszystkich relacji znacznie podnosi wszystkie pozytywne cechy XL, dodając swój udział dodatkowych pozytywów. Zamawianie od Atlasa było wspaniałe i podnoszą oni wspaniałą obsługę klienta Nighthawk o kilka stopni wyżej dzięki bardzo spersonalizowanym interakcjom i poradom. Spodziewam się, że mój Artemis przewyższy XL o lata świetlne, częściowo ze względu na spersonalizowane dopasowanie, w tym krótki, super lekki płaski spust, lepszy chwyt i wymianę podpórki kciuka.

Więc... gdzie pasuje Alien??? Cóż, nigdy niecierpliwy, czekam na przybycie Arty'ego i co wszyscy robimy, gdy mamy czas??? Czytamy recenzje i oglądamy filmy oczywiście!! Jako geek byłem zafascynowany innowacjami, które wprowadził Alien i z pomocą mojego ulubionego enablera (krzyczę do Delray Shooting Center na Florydzie) udało mi się go zdobyć.

Cały ten wstęp prowadzi mnie do tych pytań...

3. Gdzie w mojej rotacji siedzi każdy i w jakiej specjalności każdy z nich sprawdza się najlepiej?

Nie mam jeszcze odpowiedzi, ponieważ nie strzelałem jeszcze z 2 z 3 pistoletów, ale mam kilka wstępnych domysłów i chciałbym usłyszeć twoje. Planuję wrócić do tego posta z aktualizacjami, gdy spędzę z nimi czas i będę strzelał obok siebie, ale oto moje przypuszczenia dla potomności.

PROSZĘ PODZIELIĆ SIĘ ZE MNĄ SWOIMI MYŚLAMI. View attachment 1180616
View attachment 1180617
View attachment 1180615
W bitwie pistoletów bez kompensacji, kto zwycięży??? Chociaż jestem nowy w strzelaniu i strzelaniu zawodniczym, nie jestem zwolennikiem półśrodków. Mój pierwszy pistolet, zakupiony w październiku 2022 roku, to Nighthawk Custom Chairman. Ale w miarę jak rosła moja obsesja na punkcie tego sportu, znalazłem drogę do świata podwójnych stosów i rozpoczęły się moje poszukiwania „właściwego” pistoletu.

Teraz, jak wielu z was, którzy są mądrzejsi ode mnie, już wie, jest zbyt wiele właściwych pistoletów, a właściwy pistolet jest często zastępowany przez najnowszą kochankę. Kupiłem Staccato XL z zamiarem rywalizacji w USPSA i zakochałem się. Pistolet jest celny, przewidywalny i świetnie się z niego strzela. Wystrzeliłem z niego około 2000 nabojów bez żadnych awarii i z dużą ilością uśmiechów. Moje grupy nadal się zwężały, czego można się spodziewać po oswojeniu, a moje losowania stały się bardziej spójne. Spust jest wspaniały, ściana wyraźnie zdefiniowana, a reset dobry (nie wspaniały, ale dobry). Moją jedyną skargą jest to, że ktoś z małymi dłońmi, jak ja, ma trudności z chwytem i jeszcze trudniej jest mu sięgnąć do zwalniacza magazynka.

Ale... będąc kimś, kto nie potrafi zostawić tego w spokoju, postanowiłem złożyć zamówienie na Atlasa, który według wszystkich relacji znacznie podnosi wszystkie pozytywne cechy XL, dodając swój udział dodatkowych pozytywów. Zamawianie od Atlasa było wspaniałe i podnoszą oni wspaniałą obsługę klienta Nighthawk o kilka stopni wyżej dzięki bardzo spersonalizowanym interakcjom i poradom. Spodziewam się, że mój Artemis przewyższy XL o lata świetlne, częściowo ze względu na spersonalizowane dopasowanie, w tym krótki, super lekki płaski spust, lepszy chwyt i wymianę podpórki kciuka.

Więc... gdzie pasuje Alien??? Cóż, nigdy niecierpliwy, czekam na przybycie Arty'ego i co wszyscy robimy, gdy mamy czas??? Czytamy recenzje i oglądamy filmy oczywiście!! Jako geek byłem zafascynowany innowacjami, które wprowadził Alien i z pomocą mojego ulubionego enablera (krzyczę do Delray Shooting Center na Florydzie) udało mi się go zdobyć.

Cały ten wstęp prowadzi mnie do tych pytań...

Nie mam jeszcze odpowiedzi, ponieważ nie strzelałem jeszcze z 2 z 3 pistoletów, ale mam kilka wstępnych domysłów i chciałbym usłyszeć twoje. Planuję wrócić do tego posta z aktualizacjami, gdy spędzę z nimi czas i będę strzelał obok siebie, ale oto moje przypuszczenia dla potomności.

PROSZĘ PODZIELIĆ SIĘ ZE MNĄ SWOIMI MYŚLAMI. View attachment 1180616
View attachment 1180617
View attachment 1180615
Aktualizacja:

Od tego czasu sprzedałem XL i właśnie wystawiłem na sprzedaż niesamowitego Artemisa i zamówiłem wersję Limited Optics Alien, która sprawi, że będę miał już 3. Aliena. Chociaż uwielbiałem zarówno XL, jak i Atlasa, Alien jest naprawdę kodem oszustwa i jest bardziej konfigurowalny i łatwiejszy w utrzymaniu. Tak, robi się gorąco i brudno, oba skutki działania układu gazowego, ale nowe magazynki 22-nabojowe w połączeniu z magwellem i kątem chwytu sprawiają, że jest to zabójca ograniczonych optyki

#29 ·
Atlas byłby moim wyborem, staccato to nie stare sti, ich teraz tylko przewartościowane pistolety produkcyjne, nie zrozumcie mnie źle, są ładne, ale nie zbliżają się do Atlasa ani innych producentów 1911/2011
Staccato również nie zbliża się do cen Atlasa i/lub innych niestandardowych producentów 2011 ($6-8k+ vs $2-4k)...wszystko jest względne